Tuesday, May 24

Horse Ride


salam semua, senyum dulu baru baca =)
horse riding!! yehh sejak dulu lagi farah memang minat sangat2 dalam sukan lasak ni hehe
and akhirny tercapai juga, sapa xgembira kann :))
kuda tu bukan farah punya pn, mahal wow seekor kuda bolh beli 1 buah kereta Honda Civic kot

actually farah mula menunggang kuda setelah digesa oleh ayah farah, teehee
yehhh kawan ayah ni asyik cakap psal kuda je, so disebabkn bayaranny adalah free..
so peluang di depan mata je, and peluang hanya datang sekali saja :)

opsss!! btw i got good result in matrikulasi program, alhamdulilah :)
thanks to all my lecture, friends and my parents LOVE :))





sebelum menuggang kuda kita mesti wujud perasaan berani terhadap kuda, 1st mmg menggigil-gigil lah nak sentuh kuda but now dah okey dh :) thanks to abg shah, sebelum menunggang kuda kita tahu nama kuda tersebut, as we'll know farah lebih suka tunggang kuda betina sbb tak berapa agresif sangat berbanding kuda jantan yang asik nak berlari jee..fuhh penat tunggang kuda ni macam main bola sepak..hehe,

kuda pun ade perasaan juga, i mean macam manusia..1st time kita sentuh kuda, die dah taw apa perasaan kita, pehhh memang tak bolah tipu la, sebelum tunggang kita kena bawak kuda berjalan2 dengan hanya pegang tali (mcm lembu) berat wowwww..bile dah berapa round dah serasi dengan kuda baru boleh tunggang :))


depan: VITA (gedik lagi ngade2)


tapi kan sebelum menunggang kuda kita mesti bersihkan kandang kuda, sound mmg geli ewwwww busuk!!! tapi lame2 dah lali dah, disebabkn itu kuda akan makin syg lagi manja dgn kita :)) plus kena rajin bercakap dengan kuda, and after dah panat tunggang kuda we must mandi kan kuda, so no wonder la berat farah makin susut hehee, and one more thing, peluh kuda boleh buat ubat..if kita ade sengal2 just sapu kn peluh kuda and it rase macam pakai minyak panas, tapi farah tak penah try pn ewww geli :p


sebelum dibenarkan menunggang kuda, kene try yang ini dulu ( robot horse)



sebelum menggunakan kuda we must gosok2 badan kuda dengan berus ini, utk membuang segala habuk2 yang melekat di badan kuda



this is horse's boot, utk mengelakkan kaki kuda rosak




human's boot mesti panjang yee




if we don't have any boot, we can wear snickers than sarungkn benda ini di betis anda2 semua yee.. utk mengelak dari kesakitan yang amat sangat hehe




glove


bukan hanya penunggang motor je yang kene pakai helmet, tp penuggang kuda WAJIB pakai utk mengelak daripada kecederaan


cara2 naik atas kuda tanpa pertolongan sesiapan pun (yess saya berjaya!!) walaupun beberapa kali gagal teeheee


letak kaki pn ade cara ny yee, bukan sesuka hati jee



pegang tali pn same :)

menunggang kuda perlu banyak bersabar dengan kerenah kuda ynag tak menentu
okey good luck for those who want to try horse ride :))


p/s : xoxoxo vita hehe love

8 comments:

Anonymous said...

hai saya kawan di facebook awk :)..wahh dah pandai tunggang kuda, sound good..teruskan usaha awk ye :)

Farah ^_^ said...

thanks kwn fb :))

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

tak pernah ade peluang tunggang kuda. nak try la. bagus untuk bahagian perut tu kan?

Farah ^_^ said...

yup, org yg boncit pn dh kempis
plus ade kwn ni b4 tunggang kuda bert die 147kg tp skrg dh kurus

Anis izyan Abd Rahman said...

farah ~ hye
nak tnye , kalau fee die berape yeh? nie farah belajr kat mane?

Farah ^_^ said...

fee brgantung la..tp srious farah xtaw rm brpe since he gave free horse class for me :)
ni kat muar,johor so myb murh la compre kat area town

Aisyah Hanis said...

http://anarm.net/blog/pasang-button-facebook-like-di-blog.html

tekan tu utk pasang button like

Farah ^_^ said...

thanks dear :)